Adıyaman’da 7.5 Büyüklüğünde Deprem Senaryolu Tatbikat Yapıldı
30 Ocak 2020



İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından 26 ilde aynı anda başlatılan Ulusal Türkiye Afet Müdahale Plan (TAMP) tatbikatı Adıyaman’da yapıldı.

9-11 Ekim tarihlerinde 3 gün devam eden Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) Tatbikatında Adıyaman İl Sağlık Müdürlüğü olarak tüm çalışanlarımız ve sağlık tesislerimizle birlikte yoğun bir katılım gerçekleştirdik.

09.10.2019 tarihinde saat 13:22’de senaryo gereği meydana gelen deprem neticesinde Sağlık Hizmet Grubu olarak deprem olur olmaz İSM Kriz Koordinasyon Birimi tarafından tüm sağlık yöneticilerinin bulunduğu WhatsApp kriz grubunda bilgilendirme yapılarak; ivedilikle tüm sağlık tesislerimizde Hastane Afet planları(HAP) devreye koyulmuş; inşaat ekipleri hastanelerimizdeki ön hasar tespiti için merkez ve ilçelerdeki hastanelerimize ve sonrasında Aile Sağlığı Merkezleri ve Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonlarımıza yönlendirilmiştir. Depremin Gölbaşı ilçemize yakın olması sebebiyle Hastane Başhekimimiz ile görüşülerek yaralıların EAH’ne getirilmesi planlanmıştır.

2 UMKE Timi, 1 UMKE KBRN Ekibi, 3 Ambulans Ekibi ve saha ekipleri ile birlikte toplam 44 sağlık personelimiz deprem olduktan 43 dakika sonra 24 saatlik gıda ihtiyacı ve ekipmanlarıyla birlikte toplanma alanında hazır hale getirilmiş; 1. ve 2. Destek iller olan Erzincan, Tunceli, Bingöl ile Ulusal Destek İller olan Diyarbakır, Van ve Muş’dan 7 UMKE ekibi, personel barınma çadırı ve mobil Komuta Kontrol Merkezi talep edilmiş; Malatya Hava Operasyon Merkezine ile bilgi verilerek Helikopter ambulans hazırda bekletilmiştir. Stoklarımızın yeterli olması sebebiyle, çevre illerden ilaç ve tıbbi malzeme talebinde bulunulmamıştır.

Adıyaman EAH’nde HAP gereği tüm personelin izinleri ikinci bir emre kadar iptal edilmiş, İzinli personeller de dahil olmak üzere tüm personel göreve çağırılmıştır. HAP planı çerçevesinde 118 personel saha alanında, 1400 personel hastane içerisinde olmak üzere toplamda 1518 personel ile hizmet vermeye başlanılmıştır.

Adıyaman EAH poliklinik binasının 14:42’de hasar görmesi nedeniyle HAP çerçevesinde yaklaşık 40 dakika içinde poliklinik alanının tahliyesi gerçekleştirilmiş; Müdürlüğümüz inşaat ekibinin teknik inceleme ve değerlendirmesi sonrasında Ameliyathane, Yoğun Bakım ve Servislerin hasar görmediği, bu alanların kullanılmalarında sakınca olmadığı bildirilmiş; bununla birlikte çok fazla sayıda yaralı gelebileceği veya muhtemel artçı depremler neticesinde hastanenin zarar görebileceği öngörülerek, 14:44’de Diyarbakır ilinden Sahra Hastanesi talep edilmiştir. Talep edilen Sahra Hastanesi ve mobil komuta aracı, 19:12 itibariyle ilimize ulaşmış ve 30 dakika içerisinde EAH bahçesine kurularak ve hazır hale getirilmiştir.

Deprem olur olmaz yaralılara yer açmak amacıyla Adıyaman EAH’nde durumu iyi olan 300 hasta hızlıca taburcu edilmiş, refakatçi koltukları hasta yatağı olarak düzenlenerek, odaların tamamı iki kişilik odalar olarak düzenlenmiş; böylelikle hastanenin toplam yatak kapasitesi 710’dan 1010’a yükseltilmiş, 3 yatan hasta servisi yoğun bakım servisine çevrilmiştir.

Acil ve Birinci basamak sağlık hizmeti sunan 112 İstasyonları, TSM, ASM, Sağlıklı Hayat Merkezi vb. sağlık tesislerimizde depremden dolayı herhangi bir hasar meydana gelmemiş, bu kurumlarımızda hizmet vermeye aralıksız devam edilmiş; özel hastaneler dahil merkezdeki 3 hastanenin yetersiz kalabileceği ihtimaline karşın depremle ilişiksiz hastaların muayene olabilmesine imkan sağlayabilmek amacıyla 84 tane Aile Sağlığı Merkezimiz 205 Doktor ve 201 Aile Sağlığı Çalışanı ile birlikte 24 saat hizmet verir hale getirilmiştir.

Bingöl ilinden 1 UMKE timi 4 saat, Tunceli ilinden 1 UMKE timi 5 saat, Diyarbakır ilinden 2 UMKE timi, 36 kişilik 2 barınma çadırı ve 1 mobil Komuta Kontrol Merkezi aracı 5,5 saat, Erzincan ilinden 1 UMKE timi 6 saat, Van ilinden 1 UMKE timi 8 saat Muş ilinden 1 UMKE timi 9 saat sonra ilimize ulaşarak; toplamda 44’ü müdürlüğümüz, 39’u destek illerden olmak üzere 83 UMKE personeli kurtarma faaliyetlerinde görev almıştır.

Destek İllerden; 8 Genel Cerrahi Uzmanı, 10 Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı, 15 Acil Tıp Uzmanı, 2 Göğüs Cerrahi Uzmanı, 2 Beyin Cerrahi Uzmanı görevlendirilmiş, gelen doktorlar EAH ekipleriyle birlikte hasta tanı, tedavi ve takibinde bulunmuşlardır.
   

20:57’de Gölbaşı organize sanayi bölgesinde kimyasal madde yüklü aracın devrilmesi sonucu KBRN-UMKE-Ambulans ekipleri sevk edilerek 3 ölü, 8 yaralı olmak üzere toplam 11 kişinin dekontaminasyonu gerçekleştirilmiş; yaralılar UMKE ekiplerince KBRN ekiplerinden teslim alınarak, Ambulans ekiplerine devredilmiş ve EAH’ne nakilleri gerçekleştirilmiştir.

21:37’ de Besni Devlet Hastanesinde elektrik kesintisi yaşanması ve Jeneratörün devreye girmemesi üzerine AKEDAŞ ekipleri bilgilendirilmiş, teknik ekibimizce jeneratör arızası giderilerek 2 saat sonra hastaneye elektrik verilmeye başlanılmıştır.

Müdürlüğümüze bağlı inşaat birimlerinin de destek verdiği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün hasar tespit çalışmaları sonucu; Gölbaşı Devlet Hastanesinin orta hasarlı, Çelikhan, Tut, Besni, Göçeri ve Kahta Devlet Hastanesinin az hasarlı, merkezde bulunan ‘’ A ‘’ Özel hastanesinin orta hasarlı olduğu tespit edilmiştir.

Birinci gün sonunda 00:00 itibariyle Adıyaman EAH’ne 93 hasta ambulans ile 901 hasta kendi imkanları ile toplamda 994 hasta başvurusu alınmış; Bu hastalardan 444’ü ayaktan tedavi sonrası taburcu edilmiş; 40’ı acil serviste müşahede altına alınmış; toplam 310 hasta yatarak tedavi edilmiştir. Bu hastalardan 260’ı serviste 45’i yoğun bakımda takip edilmiş, 5’i ameliyat edilmiş.55 hasta ağır yaralıdır. Ex sayısı 200’dür. Ex sayısı hastane morgunun kapasitesini aştığından dolayı belediye ve saf-et soğuk hava depoları kullanılmaya başlandı.

10.10.2019 tarih ve saat 02:57’de Gölbaşı organize sanayi bölgesinden etrafa rahatsız edici kokuların yayılması üzerine Diyarbakır KBRN ekibi yönlendirildi. Yapılan ölçümler sonucunda kimyasal bulgulara rastlanmamıştır.

Emekli sağlık personellerinden 20 kişi gönüllü olarak çalışmak üzere hastaneye başvurmuştur. Bu kişiler AFAD’a yönlendirilmiş ve akreditasyon sağlandıktan sonra sahada çalışmaya başlamışlardır.

Psikososyal Destek hizmetleri faaliyetlerinin yürütülmesi amacıyla müdürlüğümüz ve Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü Psikolog ve sosyal çalışmacılar tarafından sahada görevli personellere ve hasta yakınlarına psikososyal destek faaliyetleri yürütülmeye başlanmıştır.

Depremden 74 saat sonra Besni ilçe merkezindeki bir enkazdan sesler duyulması üzerine, ekiplerimiz hemen yönlendirilmiş, 3 yaralı enkaz altından arama kurtarma ekiplerince kurtarılmış, 2 kişinin ise cesedi çıkarılmıştır.

Depremden 76 saat sonra Sahra Hastanesi jeneratörlerinin arızalanması nedeniyle elektrik kesintisi yaşanmış, bu arada UPS devreye alınmış, yaklaşık 2 saat içerisinde arıza giderildi.

  • Adiyamanda deprem senaryolu tatbikat_11 ekim 2019 (18).jpg
  • Adiyamanda deprem senaryolu tatbikat_11 ekim 2019 (9).jpg
  • Adiyamanda deprem senaryolu tatbikat_11 ekim 2019 (2).jpg
  • Adiyamanda deprem senaryolu tatbikat_11 ekim 2019 (16).jpg
  • Adiyamanda deprem senaryolu tatbikat_11 ekim 2019 (20).jpg
  • Adiyamanda deprem senaryolu tatbikat_11 ekim 2019 (4).jpg
  • Adiyamanda deprem senaryolu tatbikat_11 ekim 2019 (1).jpg
  • Adiyamanda deprem senaryolu tatbikat_11 ekim 2019 (21).jpg
  • Adiyamanda deprem senaryolu tatbikat_11 ekim 2019 (22).jpg
  • Adiyamanda deprem senaryolu tatbikat_11 ekim 2019 (6).jpg
  • Adiyamanda deprem senaryolu tatbikat_11 ekim 2019 (7).jpg
  • Adiyamanda deprem senaryolu tatbikat_11 ekim 2019 (14).jpg
  • Adiyamanda deprem senaryolu tatbikat_11 ekim 2019 (17).jpg
  • Adiyamanda deprem senaryolu tatbikat_11 ekim 2019 (5).jpg